SISA

Studera i Danmark

Drömmer du om studier i Danmark? Danmark är närmare än någonsin med hjälp av SISA:s guide till studier i Danmark.

“Jag bestämde mig för att läsa på Copenhagen Business School och programmet Business Administration and Service Management efter att jag besökt Köpenhamn under några varma sommardagar augusti 2012. Det var starten på ett av mitt livs bästa äventyr.” 
– Gabriella på CBS 

Danmark har blivit ett allt mer populärt land för utländska studenter på senare tid. Vårt grannland i söder kan erbjuda allt från Köpenhamns pulserande stadsliv till Fyns böljande landskap, Skagens vita stränder och Jyllands djupa skogar. Högskole- och universitetsstudier är gratis för medborgare av nordiska länder och många svenskar väljer att förlägga sina studier här, oftast inom ekonomi, psykologi, medicin eller arkitektur. 

Högre utbildning i Danmark kallas för videregåendeuddannelse och är uppdelad i bachelor-, master- samt PhD-examina. Värt att veta är att en dansk master även kallas kandidatuddannelse, vilket kan leda till språkförbistring. Många universitet erbjuder program på engelska men det går ofta bra att som svensk ansöka till ett program där undervisningsspråket är danska, ibland med möjlighet att göra inlämningar och tentor på svenska. Bäst är alltid att kontakta lärosätet där du önskar att studera. 

Stort tack till Gabriella Hastig som har skrivit denna guide för SISA!
 

Antagning och ansökningsprocess 
Eftersom det krävs en hel del förberedelse för att ansöka till ett danskt universitet är det mycket viktigt att du tar reda på behörighetskrav och hur antagningsprocessen går till i god tid! 

Ansökningsfrist för studier i Danmark
Den 1 februari öppnar de danska lärosätena sina ansökningsportaler. Sista datum för ansökningar från utlandet är den 15 mars, 12:00. Vid denna tidpunkt måste en komplett ansökan vara inlämnad, inklusive bilagor. Vissa universitet erbjuder ett kompletteringsdatum men det är bäst att kontrollera med den aktuella skolan. Från den 30 juli är det möjligt att ansöka till eventuella reservplatser. 

Behörighetskrav 
Svenskar söker till danska universitet på samma villkor som danskar. För att vara behörig till danska universitetsutbildningar krävs att du har en gymnasieexamen. Övriga behörighetskrav läser du lättast om på universitetens egna hemsidor alternativt på UddannelsesGuidens hemsida, där du även kan finna det senaste årets olika intagningsbetyg.
Dina svenska gymnasiebetyg räknas om till det danska betygsystemet. Omräkning av svenska betyg kan göras via Uddannelses- og Forskningsministeriets hemsida

Kvotgrupper 
När du söker kan du antas inom två olika kvotgrupper: kvote 1 och kvote 2. I kvot ett söker du på ditt gymnasiebetyg. Om dina betyg inte är tillräckligt bra kvarstår möjligheten att bli antagen i kvot två där tidigare universitetsutbildning, arbetserfarenhet, personligt brev och frivilligarbete även tas in i bedömningen. 

Det danska betygssytemet 
Alla danska utbildningar använder sig av en sjugradiga skalan, kallad syvtrinsskala. Det hösta betyget är 12 och motsvarar ECTS-skalans A och det lägsta betyget är -3 och motsvarar ECTS-skalans F. Skalan består av följande betyg: 12 = ECTS-skalans A. 10 = ECTS-skalans B. 7 = ECTS-skalans C. 4 = ECTS-skalans D. 02 = ECTS-skalans E. 00 = ECTS-skalans Fx. -3 = ECTS-skalans F. Utbildningarna kräver ibland att du har läst vissa ämnen på gymnasiet till en viss nivå, exempelvis A, B eller C. Notera att riktningen i går i motsatt riktning till de gamla svenska gymnasiekurserna: i Danmark startar man alltså med en C-kurs och avslutar med en A-kurs. Läs mer på Uddannelses- og Forskningsministeriets hemsida

Notera 
Tilläggskurser och betyg som du läst upp efter avslutad gymnasiestudier (Komvux etc.) tillgodoräknas inte i ditt betygssnitt. Dock tillgodoräknas de på så sätt att de möjliggör din ansökan om de är behörighetsgrundande. 

Utbildning på engelska
Om du tänkt att läsa en utbildning med engelska som utbildningsspråk krävs att du avlagt ett TOEFL-test. Viktigt att notera är att godkänt testresultat måste skickas direkt till din antagningsenhet vid universitetet. Alltså går det inte att ta kopior och skicka som bilaga. Detta kan ta flera veckor, så ta TOEFL-testet i god tid. 

Ekonomi 
Som svensk medborgare i Danmark är du berättigad till studiestöd från CSN. Om du har ett arbete vid sidan av studierna och arbetar mellan 10-12 timmar per vecka kan man även vara berättigad till att ansöka om stöd från danska SU (Danmarks motsvarighet till CSN). Likt CSN består SU av ett stipendium och ett frivilligt SU-lån. Behandlingstiden för utländska ansökningar om studiestöd kan ta upp till fyra månader. 

Boende 
För att hitta bostad i Danmark kan det vara en god ide att i första hand vända sig till det universitet där du ska studera. Många lärosäten har ett internationellt kontor som hjälper utlandsstudenter med att finna olika typer av boende, så som studenthem och collegier. Annars är Boligportalen en bra sida att börja leta boende på där man kan lägga upp en profil om sig själv. Viktigt är att man aldrig betalar handpenning innan man har ett påskrivet kontrakt och nycklarna i handen, då många har blivit lurade. 

Arbete och Praktik 
Det är väldigt vanligt att man har ett arbete eller praktik vid sidan av sina studier. Ofta är det helt frånkopplat från studierna och man arbetar då på fik, i bar eller i butikskassa. I Danmark finns det även goda möjligheter att söka studierelevant arbete eller praktik då många företag använder sig av studiemedhjälpare ett par dagar i veckan. Detta kan vara ett bra sätt att få arbetserfarenhet samt en fot in i din valda bransch. Prata med ditt lärosätes karriärrådgivare eller använd dig av hemsidor som WorkInDenmark, GraduateLand eller StudentConsultingDenmark.  


Studenter berättar 
VIKTORIA HOLMQVIST, KÖPENHAMNS UNIVERSITET, BSC MEDICIN 

Jag och mina klasskamrater tar en promenad bland de vackra stenbyggnaderna med välvda fönster som utgör Bispebjerg hospital. Det är paus mellan föreläsningarna och vi pratar sommarplaner – på danska. Ibland slår det mig hur fort tiden gått sedan jag för snart tre år sedan, utan att förstå ett ord danska, hoppade på tåget till Köpenhamn och en helt ny fas i livet med ett par resväskor, en cykel och pirr i magen. 

Till sommaren är jag färdig med min bachelor i medicin på Københavns Universitet. Detta är första terminen jag har undervisning ute på ett sjukhus. Vanligtvis är jag på skolan som heter Panum och som ligger i hjärtat av Nörrebro. Det är med blandade känslor jag inser att jag är färdig med den fem terminer långa och hyfsat tunga teoridelen, fullspäckad med anatomi och fysiologi. Visserligen får jag äntligen komma ut och träffa patienter men samtidigt har klassen som med åren blivit en sammansvetsad liten grupp nu splittrats.


En del av Panums charm är just intimiteten i de små klasserna trots att skolan har ca 5000 elever. Med fyra ”gap years” i bagaget var jag också tacksam för deras klassindelning efter ålder. I min klass var vi ett gäng på 25 personer mellan 23 och 26 år. Förutom några få svenskar, norrmän, färöingar och islänningar består klassen av danskar. All utbildning genomförs förstås på danska. Man ska dock inte låta sig skrämmas bort av språket på förväg – själv hade jag inte riktigt reflekterat över att jag skulle börja plugga på danska och det var nog bara en fördel. På den så kallade ”rus-turen” innan terminstart kände jag mig rätt borttappad (men hade jättekul ändå!).

Det tog mig inte mer än ett par månader förrän jag verkligen kände mig bekväm med språket. 
Ansökningen till Københavns Universitet är inte så krånglig när man listat ut att man kan söka dels i kvot 1 som baseras på betyg, dels i kvot 2 som baseras på meriter och tidigare erfarenhet. Det man ska komma ihåg är att behörigheten för att söka till läkarprogrammet i Danmark är omfattande. Bland annat krävs Engelska C och Matematik E (från den förra svenska kursbenämningen på gymnasiet, red. anm.). En annan detalj är att antagningsbeskedet kommer mycket sent – inte förrän i slutet av juli. 

När man väl har bestämt sig för att läsa i Danmark och även hittat bostad är det bra om man skaffar sig danskt personnummer, kallat CPR-nummer, och betalningskortet Dankort. Ta del av språkundervisningen i danska som med säkerhet kommer ges oavsett vilket universitet du studerar på! 

Jag kan varmt rekommendera att läsa läkarprogrammet i Køpenhamn. Är man sugen på ett riktigt studentliv kan man bo på kollegium (korridor) med galna fester eller engagera sig i någon av skolans många olika ”basisgrupper” som inriktar sig på allt från traumakirurgi till gynekologi och barnpsykiatri. Eller varför inte gruppen som anordnar skolans fredagsbarer? Det finns också goda möjligheter för studierelevant extraknäck: går man en kvälls- och helgkurs på 100 timmar kan man sedan jobba som sjuksköterskevikarie. Det var allt från mig. Hoppas vi ses i Køpenhamn! 


GABRIELLA HASTIG, COPENHAGEN BUSINESS SCHOOL (CBS), BSC BUSINESS ADMINISTRATION AND SERVICE MANAGEMENT 
Jag bestämde mig för att läsa på Copenhagen Business School och programmet Business Administration  and Service Management efter att jag besökt Köpenhamn under några varma sommardagar augusti 2012. Jag hade åkt till Köpenhamn för att träffa en av mina bästa vänner som sedan ett år tillbaka själv studerade på samma utbildning. Tillsammans cyklade vi runt till turistdestinationer så som Nyhavn och den Lilla Sjöjungfrun, åt glass i parken och umgicks med hennes spännande och internationella vänner. Min vän gjorde sitt bästa för att sälja in CBS till mig: “utblidningen och skolan skulle passa dig perfekt”.

Jag som länge letat efter en utbildning i Sverige utan att finna en som passade mig blev nyfiken. Det som lockade var den internationella miljön som jag upplevde saknades i min hemstad Stockholm. Dessutom hade programmet en inriktning inom Tourism & Hospitality vilket hade få motsvarigheter i Sverige. Jag bestämde mig för att undersöka CBS och programmet närmare. Det var starten på ett av mitt livs bästa äventyr.

Ansökningsprocessen för internationella studenter kan ta tid men eftersom jag fick upp ögonen för CBS redan i augusti hade jag fram till mars på mig att få all information på plats. Vad som först slog mig var att det fanns en saknad av samlad information på ett och samma ställe. Informationen gick att finna, absolut, men det tog en del tid och letande. Processen att matcha betygskriterierna och översätta svenska kurser till danska fann jag mest frustrerande. Kanske på grund av att kurserna på många sätt liknar varandra men ändå kan innehålla helt olika saker.

Jag lärde mig att man aldrig ska anta, bara för att betygskriterierna kräver Matematik C betyder det inte att det är den svenska versionen av Matematik C, även om båda kurser heter det samma. CBS har nu uppdaterat deras engelska webbsida under Entry Requirements med de mest populära ländernas översatta kursnivåer. Som svensk kan man söka in i två olika kvoter, Quota 1 och Quota 2. Själv sökte jag i Quota 1, som har högst prioritet, men om det skulle vara så att man ligger nära intagningsgränsen kan man även komplimentera med relevant arbetserfarenhet i Quota 2. Själva ansökan görs online via optagelse.dk där man laddar upp all information. Svarsbrevet får man med post i slutet av juli. Jag blev givetvis otroligt glad när jag fick reda på att jag blivit antagen. 


CBS fem olika moderna kampus ligger alla belägna på cykelavstånd i den centrala stadsdelen Frederiksberg. De campus som kanditat- och masterstudenterna huserar mest i är Dalgas Have, Flintholm och på huvudcampuset på Solbjerg Plads. CBS har varje år över 4000 internationella studenter inskrivna flertalet på fulltid men högskolan är också väldigt populär bland utbytesstudenter. 

Första månaderna betyder mycket för att man ska komma in i studentlivet. Jag deltog i det två veckor långa introprogrammet som hölls innan skolstart och det är något jag rekommenderar andra varmt att vara med på. Det är en chans att få lära känna dina nya kurskamrater och komma in i den danska kulturen, för att även om mycket är likt Sverige så är kulturskillnaden större än vad man tror. Danskar är otroligt rättframma men vad de tycker och tänker och drar gärna sarkastiska-på-gränsen-skämt, samtidigt som de håller väldigt hårt på vissa regler om hur man beter sig. Som att till exempel cykelbanor är heliga, om man går på en cykelbana eller gudförbud cyklar åt fel håll på en cykelbana stannar gärna dansken dig för att ha en diskussion. Men danskar är också otroligt varma och har glimten i ögat. 

Studentlivet må vara mycket mindre än i studentstäder som Lund eller Uppsala, men det blir vad man gör det till. Varje torsdag dricks det öl på CBS egna och populära bar Nexus, något som säger något om CBS härligt avslappande atmosfär. Universitetet erbjuder mer än 70 olika studentorganisationer som man kan involvera sig i. CBS arrangerar även event och kontakter med arbetslivet och har sitt eget Career Center där man kan få hjälp med att söka studentjobb. Arbetsbördan varierar från program till program men det är mer än troligt att du kommer att ha tid över till ett jobb vid sidan av eller ett studentengagemang.

Tips till dig som är intresserad av CBS är att börja ansökan i god tid och undersöka att du uppfyller alla krav. TOEFL krävs för alla program på engelska så gör testet i tid. CBS är handelshögskolan för dig som är fokuserad på en karriär inom business och ekonomi men vill undvika en stel miljö.  

Lycka till med dina framtida studier! 

Världen väntar. Bli medlem i SISA idag.

Oavsett om det handlar om utbytesår eller hela utbildningen. Bli en del av ett snabbt växande nätverk av utlandsstudenter och alumni. Dessutom är det gratis.