Guide: Studera i Kanada

Billigare än USA, engelsktalande och trevliga – vad mer kan man begära? Oavsett om du ska till ett fransktalande eller engelskt universitet får du bra översikt här. Kom ihåg att saker kan ändras och att den här guiden inte är en officiell källa. Vi går igenom hur man söker och sen får vi höra från flera SISA-medlemmar som har studerat och bott i Kanada.

1. Ansökningsguide

1.2 Allmän information

Oh, Canada! Kanada utgör en blandning av både det engelska och franska, vilket ger den villrådige chansen att uppleva två världar i en. Med flera världsledande universitet har Kanada blivit en populär destination för europeiska studenter som vill ut och upptäcka världen.

I Kanada är läsåret uppdelat i två terminer med skolstart i september och avslutning i maj. Kurserna undervisas på engelska eller på franska. Undervisningen sker på engelska i större delen av landet, men franskan förekommer i förstahand i provinserna Quebec och New Brunswick. Om man är intresserad av att lära sig franska kan man läsa vid ett tvåspråkigt universitet, till exempel som den i huvudstaden Ottawa. Det finns också andra stora universitet runt om i landet där undervisning sker på både språken.

Vanligen tar man en kandidatexamen på 4 år, såsom USA, men läser man i Quebec kan man redan ta examen efter 3 år av studier. En masterexamen tar uppåt 2 år och en doktorsexamen 3-4 år eller mer. Emellertid tar kanadensare ofta på sig deltidsarbeten, praktikplatser eller utomlandsstudier vilket förlänger deras studier i några terminer eller även år.

Liksom i USA måste man välja en major, ett fokusområde, för att få en kandidatexamen. Men har man flera intressen kan man kombinera majors, minors och certifikat för att skapa en personlig utbildning.

Möjligheterna för intressanta och unika år vid kanadensiska universitet är nästan oändliga. De flesta universitet erbjuder ”Field Schools” vilket ger en fantastisk möjlighet att tillbringa en termin i ett annat land. Det finns ofta ingen nödvändig förutsättning till fältstudierna vad gäller kurs, vilket innebär att man kan söka till en fältstudie som är helt annorlunda från det man normalt sätt läser.

Allt fler kanadensiska universitet erbjuder även ”Double Degrees” vilket innebär att du kan ta två kandidatexamen från två olika universitet under beteckningen av ett 5 årigt dubbel program. Än en gång är möjligheterna oändliga. Det finns många kombinationer av kurser som erbjuds och många ställen där man kan läsa. Till exempel kan man tillbringa de tre första åren i Kanada och efterföljande åren i exempelvis Kina, Australien, Frankrike osv eller tvärtom.

Om du inte vill läsa hela din utbildning i Kanada så borde du kolla om ditt universitet eller din skola har ett utbytesprogram. Flera universitet, till exempel UBC, har också program där du kan komma och jobba med ett forskningsprojekt, till exempel din kandidat eller mastersuppsats. Läs mer om UBCs Visiting International Research Student program här.

1.3 Ansökningsprocess

Börja planera ansökan i god tid, det vill säga minst 10 månader innan skolstarten i september. I Kanada söker man direkt till individuella universitet. Bara i provinsen Ontario finns det en online ansökning portal (Ontario Universities’ Application Centre) genom vilken man skickar in sin ansökan till Ontarios universitet. Grundavgiften för ansökan till tre kurser är för nuvarande C$150. Söker man till fler kostar det C$50 extra per ansökan. Det går max att välja tre kurser per universitet.

Ansökningsblanketten hittas på universitetens websidor. Man kan antigen skicka in ansökan direkt på internet eller skriva ut ansökan och skicka in. Det är också möjligt att få en blankett hemskickat. Det är troligt att rubrikerna i blanketten inte stämmer överens med ens kvalifikationer eller omständigheterna men det är viktigt att fylla in den så gott som möjligt. Söker man till en kandidat måste man skicka in en kopia på gymnasieexamen och betyg. Går man fortfarande på gymnasiet skickas då in ett intyg om att man fortfarande läser. Dessa dokument borde översättas till rätt språk (engelska/franska). På vissa universitet finns det dessutom krav på andra medföljande dokument inklusive motivationsbrev och rekommendationsbrev.

1.4 Språktest

Det krävs språktest för att läsa i Kanada om man har gått en svensk eller utländsk utbildning i ett annat språk än engelska/franska. För engelska kurser tar man TOEFL (Test Of English as a Foreign Language). Ibland kan du också ta IELTS (International English Language Testing System) men det kan skilja sig mellan skolor så det är bäst att kolla vilket prov skolan du söker till vill att du ska ta. För franska gäller TCFQ (Test de Connaisance pour le Quebec). TCFQ kan tas under hela året och i flera länder. I Sverige kan man ta den på Franska Ambassaden i Stockholm.

1.5 Visum

Visum ska man ansöka om efter man har blivit antagen på ett universitet. Läser du någon annanstans än Quebec tar Canadian High Commisson UK hand om ditt visum och studietillstånd.

För studier i Quebec kan man läsa mer om visum på denna hemsida som ordnas genom Service d’Immigration du Quebec.

1.6 Ekonomi

Som internationell elev är skolavgifterna högre än för inhemska studenter. Den årliga kandidatexamens avgift är i snitt C$30,000 (~199.000kr) men det kan skilja sig extremt mycket, och avgifterna är oftast lägre för till exempel social science eller business and management. Toronto Universitets avgift är dyrast med studieavgift runt C$32,000 per år. Läs mer om snittavgiften på specifika institutioner här. Avgifterna skiljer sig avsevärt mellan universiteten och mellan de olika universitetskurserna. Se till att besöka universitetens hemsidor för en mer omfattande uppskattning av studieavgifterna.

Kom ihåg att avgifter för sjukförsäkringen, tandvårdsförsäkringen, informationsteknik, allt det administrativa, föreningar och sportklubbar, kursmaterial, läroböcker, mat och boende är utöver studieavgiften.

Det går att få både svenska och kanadensiska studiebidrag och stipendium. CSNs lån och bidrag täcker ibland inte hela avgiften. Den kan kompletteras med självfinansiering eller med ett kanadensiskt stipendium för utlänningar.

1.7 Ranking

Kanadas affärstidning Maclean rankar universiteten i Kanada baserat främst på 7 områden; resurser, studentstöd, bibliotek, rykte, fakultet, student-fakultet ration, och antal framgångsrika och prisbelönta alumni.

Ett par dussin kanadensiska universitet når varje år topp 500 listan av rankingen av världens bästa universitet. Det finns världsklassiga utbildningar på de flesta av Kanadas universitet. Läs mer här och här.

Emanuel Örtengren, Political Science – Sciences Po / University of Toronto

2. Emanuels Blogginlägg om Kanada

SISA hade förut bloggar, men vi märkte att informationen når ut bättre när den sammanfattas i guider. Därför har vi sammanställt några av de mest matnyttiga inläggen om Kanada härunder. De är tre stycken: Ett år i Kanada: Tips och Råd, Hur är det att plugga i Vancouver?, och Hur är det att plugga i Toronto?.

Ett år i Kanada: Tips och Råd

Söka visum: Om du som svensk ska studera i Kanada i mer än sex månader behöver du ett studentvisum (study permit). Du kan genomföra hela processen online och allt du behöver är tillgång till en scanner eller kamera för att skapa elektroniska kopior av de relevanta dokumenten för ansökan, t.ex. en kopia av fotosidan i ditt pass, och ett giltigt betalkort. (I dagsläget kostar ett kanadensiskt studentvisum C$150, vilket är lite drygt 900kr.)


För att söka visumet behöver du ett välkomstbrev från din Designated Learning Institution (DL), som oftast kommer på mejlen då du blivit antagen som heltids- eller utbytesstudent vid ett kanadensiskt universitet.


Tiden det tar att få ett studentvisum varierar men ligger oftast på några veckor, så se till att söka ditt visum i god tid. Det finns information om handläggningstiderna för studentvisum vid olika ambassader (de svenska ansökningarna går via Kanadas ambassad i London) på hemsidan för Citizenship and Immigration Canada (CIC).
För mer information, se här.

Söka bostad: Att söka bostad i en stad man inte känner särskilt väl kan vara både stressfyllt och frustrerande, särskilt om man inte har tid eller råd att åka dit själv i förväg och se vilka möjligheter som finns.
Det huvudsakliga valet står oftast mellan boende på eller utanför campus. De flesta större kanadensiska universiteten garanterar inte boende på campus för utbytesstudenter, så jag letade off-campus i första hand. På University of Toronto fanns det dock mycket off-campus housing nära skolan, och en del residens fanns också listade på universitetets boendeservices hemsida. Dessa hemsidor är därför en bra utgångspunkt för att leta boende.
Om du kommer till Kanada med en eller flera vänner går det förstås också att leta på den privata hyresmarknaden. Detta är lättare i vissa kanadensiska städer än i andra: det är relativt enkelt att hitta hyresrätter i Toronto, lätt i Montreal, men väldigt svårt (och ofta dyrt) i Vancouver. För att få en överblick rekommenderar jag att börja med sidor som Kijiji och Craigslist.
Vad gäller prisnivån för studentbostäder och hyresrätter är den lägre i Toronto än i storstäder som t.ex. London och ungefär i nivå med eller strax under den i Stockholm.

Sjukförsäkring: Kanada har liksom många europeiska länder, men till skillnad från USA, ett mestadels offentligt snarare än privatiserat sjukförsäkringssystem. I de flesta fallen är det obligatoriskt att teckna en sjukförsäkring via universitetet. Jag fick exempelvis betala ungefär C$450 (motsvarande knappt 3000kr) för ett års sjukförsäkring som gällde i Ontario-provinsen. Utöver det hade jag också en reseförsäkring med TryggHansa som täckte stölder, olycksfall, m.m.


Ska du som student till Quebec har provinsregeringen där dock ingått ett avtal med Sverige och nio andra europeiska länder som ger svenska medborgare rätt till sjukförsäkring i Quebec. Jag känner dock inte till detaljerna kring det här avtalet, så om du ska till Quebec för att studera så se till att kolla upp omfattningen av detta avtal inför din avresa.

Hur är det att plugga i Vancouver?

Vancouver brukar rankas som en av världens bästa städer att bo och studera i. Tidningen The Economist, konsultfirman Mercer och magasinet Monocle placerar till exempel alla Vancouver bland världens tio bästa städer att bo i, och utbildningsföretaget QS rankar också Vancouver som en av världens tjugo bästa städer för studenter. Vad är det då som gör Vancouver till en så attraktiv stad? Det finns förstås flera faktorer som bidrar till Vancouvers goda rykte, men det finns ett par saker som får Vancouver att sticka ut lite extra. För den friluftsfrälste finns det få städer i världen som kan konkurrera med vad Vancouver har att erbjuda: en skärgård med möjligheter till kajakpaddling och surfing, omgivande berg med den olympiska skidorten Whistler någon timme norr om staden, spektakulära vandringsstigar som är enkelt tillgängliga med bil eller buss… Att Vancouver dessutom är en mångkulturell storstad med ett utmärkt kollektivtrafiksystem bidrar också till plussidan.

Å andra sidan är Vancouver dyrt och det kan vara svårt att hitta bostad, även om det förstås inte är något som får Vancouver att skilja sig särskilt mycket från Stockholm och andra europeiska storstäder som London och Paris. Det kan också vara en speciell omställning att komma från en europeisk stad med en tydlig historisk och kulturell prägel till en stad som Vancouver som inte är mer än 130 år gammal och som kan kännas historielös och opersonlig i jämförelse. Många filmer och tv-serier spelas in i Vancouver – bland annat Juno, Twilight: Breaking Dawn, Scary Movie, The 100 och Supernatural – främst för att Vancouver har en generisk skyline och lätt kan framstå som i princip vilken nordamerikansk storstad som helst.

Hur är då livet som student i Vancouver? Eftersom jag själv inte pluggar i Vancouver har jag tagit hjälp av två vänner från mina studier i Frankrike för att kunna ge ett bättre svar på den frågan. Cristina från Spanien och Katharina från Tyskland läser båda vid University of British Columbia (UBC) som en del av deras dual-program, vilket innebär att de spenderat två år vid Sciences Po i Frankrike och nu avslutar sitt kandidatprogram med två år i Kanada. De har båda fått uppleva hur det är att komma som europeiska studenter till ett enormt nordamerikanskt universitet med en annan undervisningskultur än vad de är vana vid och har båda erfarenheter som kan vara bra att ha i åtanke för den som känner sig sugen på att plugga i Vancouver. Eftersom jag antar att de flesta som besöker den här bloggen inte har några problem med att läsa engelska så har jag valt att återge mina intervjuer på originalspråk för att inget ska förloras i översättningen.

First things first, what is your name and where and what do you study? Also, what do you do on the side or outside of your studies that you’re passionate about?

Cristina: My name is Cristina Sanchez Herran and I am a third year undergraduate student of Political Science and International Relations in a dual BA program between Sciences Po and UBC. I am passionate about social justice and that is why I volunteer at the Law Society of British Columbia, in the Access Pro Bono department. I also translate materials for visually impaired members of faculty at UBC at the Access and Diversity Department of UBC and collaborate with the FHIS Writing Centre, tutoring French and Spanish on campus.

KatharinaMy name is Katharina Friege and I am doing a double major in English and History at the University of British Columbia. I am also part of the dual degree program between UBC and Sciences Po in France, where I spent the first two years of my undergraduate studies.

I am passionate about art, theatre and music. I’ve recently started writing for the culture section of the Ubyssey, which is the student newspaper, and that’s been a really fun way to get more involved on campus.

What does a regular day look like for you? (The days when you’re in class and on weekends or other days when you’re off.)

CristinaMy academic life is pretty intense and I also work on a Coffee thrice a week. My semester is pretty frantic but I would not have it otherwise, keeping oneself busy reminds us that we are alive. Additionally, Vancouver offers so many chances to get involved that it would not feel right to ignore them! At least I am usually free on Saturdays, and thus try to go out with my friends and my roommates. My favourite roommate is very attuned to Vancouver’s cultural offers and thanks to her we’ve been to the theatre several times and just got enrolled in Swing classes!

KatharinaI have class every afternoon, Monday to Friday. I’ll either spend the morning trying to catch up on some readings – English and History majors are probably never fully caught up on readings I think – or I’ll have a shift at work. I work as a barista in a café on campus. After class I’ll either grab dinner with friends (think sushi!), hang out in the library, or head home. On the weekends I like to hang out with friends, visit cafés downtown, and maybe grab drinks in the evening. Exploring Vancouver is one of my goals for the semester, so I’ve been doing some of that as well.

What was the most surprising thing to you about your university that you think students who consider applying there should know about?

CristinaI do not think it is particularly reflective of UBC but of the general model of North American Universities. Their incredible size makes it pretty difficult for the creation of an over encompassing sense of community and I miss the feeling of belonging I felt in the tight community I left in France.

KatharinaUBC is an enormous university. For me that is unsettling and liberating, often both at the same time. On the one hand it means that you can’t ever really belong fully, because there is far too much going on at any one time. On the other hand, it gives you a lot of scope to explore new activities and there is a far broader range of academic courses than at a small university. It’s been nice to try some new things, ranging from swing dance to hot yoga. Someone applying to UBC should think about the vastness of the university and how overwhelming that might be.  

From a student perspective, what are some pros and cons of the city/town where your university is located? Do you think it’s a good location for the subject(s) you’re taking?

Cristina: The city of Vancouver as well, is a big change from the cities I’ve left behind as it does not have an essence or a soul of its own, which I have come to identify as a lack of identity attached to its novelty and still growing development. The location of the University is particularly privileged and the access to the sea and the overwhelming power of the nature and the environment in the life in Vancouver is incredible.  Studying International Relations without experiencing a different perspective would be a waste of time and thus the chance to be on the other side of the Atlantic is amazing.

Katharina: Vancouver is a beautiful city. It is metropolitan, but also in the middle of a stunning landscape of mountains, forest, and the sea. It is a very modern city, which is a little bit of a shame for a history student like myself. However, the more time I spend exploring, the more I am growing to appreciate what Vancouver has to offer. One pro is probably the sheer amount of adorable and amazing cafés. One con is the rain. It rains a lot, it rains constantly, and the miserable weather can sometimes get you down.

Did you find it easy or difficult to integrate at your university? What is your best advice for creating connections and making friends at your university?

CristinaIt was difficult to integrate to the point that I don’t think I have, but once I came to terms with the fact that I didn’t need to, in order to thrive here, everything felt into place. I mostly hang out with people from my program, which are incredible individuals, which seems to work with the clustered socialization system that operates here. You are supposed to choose a cluster based on your origins (matching a “Club” or the International students Association, the Global Lounge) or your interests (from Religious to recreational groups) and when you arrive in third year, it seems too late to make a choice so I am grateful I brought a piece of my community from France, they literally saved me from myself.

Katharina: Coming in as a full time student into my third year, integration into the university community has not always been easy. I am very lucky to have a close-knit group of friends completing the same degree as I am, two lovely roommates, and a great set of coworkers at work in the café. I think the best advice I can give for creating connections is to give it time. When I arrived last September, I expected to have a huge number of friends within a couple of weeks. Instead, six months later, I have a small group of close friends whom I trust completely and love unconditionally.

Was it easy or difficult for you to find student housing? In your opinion, are the housing options affordable?

CristinaBecause of the fact that our program considers us technically first year students, I was guaranteed housing on campus. Next year might be a challenge, though. Affordability is a struggle for middle income families in Vancouver, so for students the question does not even pose itself.

KatharinaIt was very easy for us to find student housing for this year, because we were guaranteed on-campus housing. Next year will be a little bit more complicated. We no longer have a guaranteed spot on campus and have started looking for other options in Vancouver. However, housing prices are very high and there are lots of people out there looking for a great deal just like we are, so for now we are looking hard and hoping for the best.

Have you taken or are you considering to take any jobs or internships in the city/town/region where you’re studying? Are jobs/internships hard to come by in the area? Are there any rules/regulations that make taking a job or internship more difficult for international students?

CristinaOn an International Student Visa, it has been incredibly easy to find jobs and internships on and off campus. Nevertheless, the size of the city makes the necessity to commute in public transport for a long time before reaching your workplace (45 minutes to one hour to get downtown from UBC) so there is the time loss to bear in mind.

Katharina: I am working part-time in a café, which is a really helpful addition to my weekly budget. Part-time jobs like that are really easy to come by, but an international student has to be careful about work permits. For example, I am only allowed to work on campus.

Would you choose your school and/or study programme again? If yes, why? If no, why not?

CristinaYes I would, but last semester I would probably have said no. I guess the investment is the main question. I am engaged in a unique diploma for sure, but staying for 2 years far from Europe appears to be more difficult that it originally seemed.

Katharina: Yes, I think I would. When I was applying for university, the dual degree program I am a part of now did not even occur to me until UBC approached me about applying. In retrospect it has been the best decision I could have made. I really enjoyed the first two years I spent in France and now that I am at UBC I gain a second degree with only one added year. Two totally different degrees at two totally different institutions never gets boring.

Would you encourage Swedish students to look into your school/programme? If so, how would they be able to tell that the school/programme is the right fit for them? In general, why should Swedish students consider Canada for their university studies?  

CristinaI don’t know much about the expectations of Swedish students in particular when it comes to post secondary education. But I believe that an undergraduate experience is not the same without some sort of international exchange. Canada is a place that receives to be visited and you need to see one of this factory-campus to understand much of the Canadian students’ sensibility. The quality of education and the extra-curricular experiences I have engaged in taught me things I could not have learned otherwise and are definitely worth considering Canada as your study destination.

KatharinaI don’t see why not! I am from Germany and had nothing to do with either France or Canada. Both Sciences Po and UBC are really international student oriented and the program is growing and developing further every year.

Finally, what are two-three pieces of advice you would give fellow students for kicking butt academically, socially and generally getting the most out of their university experience?

CristinaAcademically, I don’t think much advice should be given, everyone has their own way to go about classes, but definitely ask peers for courses review, there are some you don’t want to miss out. Additionally, stick with professors that you feel inspired by, they are worth following! Socially, lower down your expectations as to the type of relationships you experience in Europe, the sense of politeness is one thing, friendliness and willingness to engage in a relationship is another. Finally, just make your experience a mixed and balance combination of school work and extra academic engagements, so that you can look back to these years and feel that they are part of the person you are.

KatharinaI think I would advise incoming students to abandon the idea of a universal university experience. Not everyone goes to one school for three to four years and studies one subject for that time and then graduates smiling at the camera. There are so many different ways “to university” and that was a really liberalizing realization for me. Another piece of advice I would give is that it is totally ok to mess up. Maybe you chose the wrong university or the wrong subject. Maybe you failed a class in your first semester. Maybe you’ve had more difficulty finding a strong group of friends than you anticipated. There are so many possibilities at university that one setback leads to another opportunity and I have found that this is what pushes me to try new things and explore new aspects of what it means to me to be a university student.

Hur är det att plugga i Toronto?

 

 First things first, what is your name and where and what do you study? Also, what do you do on the side or outside of your studies that you’re passionate about?

Anna: My name is Anna, and I spent the first two years of my undergraduate degree studying Social Sciences with a specialization in Law and Political Science at a satellite campus of Sciences Po Paris in Reims. I did my final year of Bachelor’s at the University of Toronto, where I focused on International Development and Media Studies. My passion projects outside of my studies are art, creative writing and traveling, especially if I’m able to combine them, as I did with a mini-series of articles about the life on the road entitled the Vagabond Diaries that were published by Lomography Magazine. 

Emanuel: Anna hade ett helt otroligt sabbatsår då hon fick betalt för att skriva om sina resor i främst Sydostasien. Väl värt att kolla in!

What was the most surprising thing to you about your university that you think students who consider applying there should know about?

Anna: It’s hardly a complaint, but at the beginning of the year I found myself quite overwhelmed with the number of courses that the University of Toronto offers within a variety of fields. While this is an opportunity to explore different disciplines and possibly step out of your comfort zone, in a long-term perspective you have to be careful not to get caught up in switching majors every semester. Allow yourself for that exploration, but at the same time stay focused on your specific academic goals. You also have to consider that the North American higher education system is quite characteristic in its division into the undergraduate and graduate schools. While you can study law or medicine straight out of high school in most of the European countries, here these subjects are reserved for higher-level professional schools which you can enter only after college.

From a student perspective, what are some pros and cons of the city/town where your university is located? Do you think it’s a good location for the subject(s) you’re taking? 
Anna: 
I loved the fact that the university is located in the middle of a metropolis. I think I enjoyed this aspect specifically because before I had spent 2 years in quite a small city, but it can be overpowering at times. I was definitely looking to expand my horizons beyond the walls of my university and student residence, and Toronto offered me exactly that – an abundance of social, cultural and culinary experiences. I feel like the city is especially well-suited for anyone who wants to study business-related subjects, because of its close relation to the industry, being an economic and financial capital of the country. With my close link to Political Science, I have the impression that there may be more opportunities within the field in Ottawa. However, if you are resourceful enough you can come by appropriate organizations and institutions in Toronto too.

Emanuel: Jag kan bara instämma här – om du är intresserad av att kombinera studier i statskunskap med praktik i Kanada och dessutom vill öva dina franskkunskaper så borde Ottawa vara ditt förstaval. University of Ottawa/Université d’Ottawa är världens största tvåspråkiga universitet (engelska/franska) och det finns många studentjobb/praktikplatser som är tillgängliga även för internationella studenter, särskilt om du har goda språkkunskaper i både engelska och franska.

https://i0.wp.com/www.nacle.org/sites/default/files/styles/large/public/ottawa-campus_0.jpg?resize=530%2C270

Did you find it easy or difficult to integrate at your university? What is your best advice for creating connections and making friends at your university?

Anna: It was a very easy transition for me. I arrived in Toronto, which is known for its multiculturalism, with the purpose of discovering new perspectives on life and knowledge through the eyes of the people from different parts of the world, and so I jumped into its social scene head first. I think that the University’s Inbound Exchange office does a pretty good job throwing a variety of events for students, and whenever I went to one of them I managed to meet new friends. From strolling together through the streets full of art created for the Nuit Blanche festival, through an outing to a party held at the Royal Ontario Museum, where sushi, drinks and volcano ice cream were served next to ancient Egyptian sarcophagi at night, to a simple pumpkin-carving hour before Halloween, I felt like there was always an opportunity to put yourself out there. There are many student initiatives too, like C4C which focuses on creating tight-knit links in the community, as well as specific associations dedicated to different majors, that you can engage yourself in.

Emanuel: Jag håller med Anna här också, Torontos stora erfarenhet av att ta hand om och integrera nyanlända från hela världen gjorde det väldigt lätt att känna sig hemma. Bl.a. så minns jag hur jag fick ett välkomstkit med relevant information om staden, snacks och vattenflaska samt ett brev undertecknat av borgmästaren John Tory första gången jag kom till Torontos flygplats. Jag vet inte om t.ex. Stockholms stad gör något liknande för att välkomna utländska studenter, men om inte så är det ett exempel väl värt att följa.

Have you taken or are you considering to take any jobs or internships in the city/ town/region where you’re studying?Are jobs/internships hard to come by in the area? Are there any rules/regulations that make taking a job or internship more difficult for international students?

Anna: Following your studies, there is a number of government programs that facilitate the opportunity for international students to prolong their stay in Canada, especially if you do your entire degree here. If you hold a job offer from a Canadian company the process of obtaining a work permit is pretty straightforward. Otherwise, a program called International Experience allows you to obtain a work permit for a year, being an equivalent of the American work and travel scheme.

Emanuel: Det är väl värt att notera att det är betydligt lättare att omvandla sitt studentvisum till ett arbetsvisum i Kanada än i t.ex. USA. 2014 satte den kanadensiska regeringen upp målet att fördubbla antalet utländska studenter till 2022, vilket bl.a. har lett till att utländska studenter i Kanada nu har rätten att stanna i upp till tre år i landet efter att ha tagit sin examen för att arbeta. 

Would you encourage Swedish students to look into your school/programme? If so, how would they be able to tell that the school/programme is the right fit for them? In general, why should Swedish students consider Canada for their university studies?

Anna: Academically, the University of Toronto is continuously ranked among the top 20 universities in the world, while at the same time being more affordable than for example the American Ivies. Professionally, it offers you many links to the industry as well as numerous research opportunities – which gives you a boost as a young graduate entering the job market. Extracurricularly, there’s an infinity of clubs and associations to engage yourself in. Overall, the university fosters critical yet creative thinking. At the same time it’s a big institution, so be diligent in researching whether the exact program to which you want to apply meets your expectations and will allow you to pursue your chosen career.

Emanuel: Jag kan också varmt rekommendera fler svenskar att söka sig till Kanada för att studera. Det är egentligen märkligt att utbytet mellan Sverige och Kanada inte är större med tanke på att vi båda är nordliga, välutvecklade, glesbefolkade länder med kallt klimat och samsyn inom en rad viktiga frågor och intressen, bl.a. vad gäller välfärd (särskilt sjukvård), mångkulturalism (för det mesta, även om Sverige har en del att lära av Kanada), multilaterala samarbeten inom t.ex. FN, jämställdhet mellan könen och, förstås, ishockey.

Finally, what are two-three pieces of advice you would give fellow students for kicking butt academically, socially and generally getting the most out of their university experience?

Anna: Stay open-minded and challenge yourself!

Emanuel: Återigen håller jag med Anna helt och fullt. Jag skulle dock vilja lägga till att det bästa sättet att integrera sig socialt i en ny, främmande miljö är att gå med i en förening som ägnar sig åt en fråga du är intresserad av – djurrätt, jazzmusik, quidditch (ja, det finns!), vad som helst – eller ett idrottslag därför att detta är det bästa sättet att lära känna nya människor. I en klassrumsmiljö är det ofta svårare att skapa kontakt med någon, även med kanadensare som annars brukar vara ganska öppna socialt.

Världen väntar. Bli medlem i SISA idag.

Oavsett om det handlar om utbytesår eller hela utbildningen. Bli en del av ett snabbt växande nätverk av utlandsstudenter och alumni. Dessutom är det gratis.