Guide: Studera i Mexiko

Är du nyfiken på hur det är att studera i Mexiko?

I vår Mexikoguide hittar du information om hela ansökningsprocessen till mexikanska universitet, hur man fixar studentvisum, levnadskostnader och tips på boende – helt enkelt allt du behöver veta om hur det är att studera i Mexiko.

Du kan även läsa om  Martin Sartorius resa från IG i spanska till managementkonsult i Mexiko och om Martin Premmert som med en kandidat i internationella relationer fick jobb i Sveriges riksdag.

Allmän information

Mexiko är ett stort land med otroliga klasskillnader och det finns stora skillnader i kvalitet mellan universiteten. I Mexiko kan man studera både på privata och offentliga universitet.

Skolornas rykte och nätverk har stor betydelse på arbetsmarknaden och de allra flesta får sitt första jobb genom rekryteringsträffar på universiteten. I Mexiko annonseras sällan jobb offentligt utan förmedlas istället via universitetens egna hemsidor som endast studenter har tillgång till. Många företag väljer dessutom att endast rekrytera studenter från de privata universiteten, så för de flesta toppjobben krävs en examen från ett privat universitet.

Privata universitet

Studenterna bekostar utbildningen på egen hand, men som svensk kan du ta lån från CSN för hela eller en del av avgiften (läs mer här). Pris för utbildningen skiljer sig från lärosäte till lärosäte men en utbildning på ett av de bra privata universiteten i Mexiko kostar ungefär 80 000 SEK per år (dock med stor variation, då vissa kan kosta ungefär 15 000 SEK per år och andra ungefär 200 000 SEK per år och så varierar det mycket mellan ämnen). Det är oftast dyrare om du läster en masters-nivå.

Nedan finner du en lista på de fem mest välkända privata universiteten

  • Instituto Tecnológico Autónomo de México – Business/Ekonomi/Statsvetenskap
  • Tecnológico de Monterrey – Ingenjörsvetenskap
  • Universidad Iberoamericana – Ingenjörsvetenskap, design, arkitektur, litteratur
  • Universidad Panamericana – Juridik/Medicin
  • La Salle – Medicin

Offentliga universitet

På de offentliga universiteten är utbildningen gratis, även för utländska studenter. Dock kan det finnas stor variation i kvalité på kurser och föreläsare och universiteten tar in många studenter. Ett av de största är Universidad Nacional Autonoma de Mexico som har alla tänkbara utbildningar fär 250 000 studenter ryms.

Studieklimat

Högt studietempo och tuffa krav ställs på studenterna. Det är viktigt att man kommer förberedd och i tid till föreläsningar annars kan man bli utsparkad från kursen. Till skillnad från Sverige där studenter har mycket frihet och inflytande över sina studier förväntas man som student i Mexiko att göra som man blir tillsagd.

En kandidatutbildning (licenciatura) är 4 år och en masters (maestría) är 2 år. En PhD (doctorado) är oftast 3 år.Det är vanligt att man pluggar och jobbar samtidigt, till skillnad från i Sverige där de flesta gör ett internship eller sommarjobbar under sommaren.

Ansökningsprocess

Ansökningsprocessen kan skilja sig mellan de olika lärosätena. För att komma in på något av de privata universiteten krävs oftast att man gör ett antagningsprov på spanska men kolla vad som gäller på den skola du vill söka till. Ibland kan undantag föras för internationella studenter, och de kan erbjuda dig att göra samma prov på engelska. I din ansökan bifogar du även dina gymnasie- och högstadiebetyg samt personbevis. Du behöver också oftast två rekommendationsbrev från lärare eller handledare. Du kan alltid höra av dig till universitetet du är intresserad av så hjälper de dig.

Innan du skickar in dessa papper till universiteten måste de översättas och stämplas av en officiell spansk översättare, ”notarius publicos”, som du enklast tar kontakt med genom kammarkollegiet. I Mexiko är detta vanligt och krävs för att officiella dokument ska vara giltiga. Kostnaden för detta ligger runt 800 SEK per stämpel

För att komma in på ett offentligt universitet behöver du göra ett antagningsprov. Detta prov måste göras på plats i Mexiko och kan göras två gånger per år. Eftersom utbildningen är gratis är konkurrensen hård och det krävs bra resultat på deras ansökningsprov för att komma in.

Visumansökan

När du har mottagit antagningsbeskedet behöver du ansöka om studentvisum på Mexikanska ambassaden i Stockholm. För att bli beviljad studentvisum måste du ta med dig antagningsbevis och pass. Ditt studentvisum är giltigt i 6 månader.

Om du planerar att stanna längre än 6 månader behöver du besöka migrationsverket i Mexiko. På mexikanska migrationsverkets hemsida hittar du information om vilka dokument du behöver ta med dig. Efter detta blir man beviljad visum som ger dig möjlighet att stanna i landet i ett år, som du kan förnya varje år. Låt dig inte avskräckas av detta, i Mexiko råder byråkrati och saker tar ofta tid, men i stort sett alla blir beviljade visum om inte omständigheterna är extrema.

Efter detta behöver du ta med dig dina dokument till Secreteria de education publica (Skolverket i Mexiko) där du behöver få ett intyg på spanska som visar att du har gått på gymnasiet i Sverige. Detta är viktigt för att dy ska få dina slutbetyg efter första terminen, och du måste göra detta inom 6 månader annars riskerar du att inte få dina slutbetyg och då kan du behöva gå om terminen. Detta kan ta tid så se till att du ära ute i god tid. Ofta hjälper skolan till med denna process.

Ett tips gällande ansökningsprocessesen och visumansökan är att det kan vara svårt att läsa sig till all information så ta hjälp av syokonsulenten för att veta vad som gäller på ditt universitet samt att hålla koll på alla papper. Du kan också skriva i SISA:s medlemsforum på Facebook för att komma i kontakt med svenska studenter som har pluggat eller pluggar i Mexiko.

Språk

I Mexiko pratar man spanska och du bör ha en B2 nivå på spanskan för att kunna hänga med på föreläsningarna.

Boende

Att hitta boende i Mexiko city är enkelt och görs enklast på plats och att hyra ett studentrum kostar runt 2500 SEK.

Bra områden att bo i Mexico City är Condesta, Roma Norte, Cuauhtemoc, och Coyoacan.

Ekonomi

Som vi förklarat ovan kan studieavgifterna variera mycket, beroende på både skola och ämne. Så kolla med de skolor du är intresserad av hur mycket det kostar.

  • Studentrum: ca 2500 SEK/månad
  • Tunnelbana: ca 3 SEK för en åktur
  • Taxi: ca 50 SEK för 30 minuter
  • Lunch (på informell restaurang): ca 35 SEK
  • Kontantkort mobil: ca 150 SEK/månad

Det är med andra ord ganska låga livskostnader i Mexiko, vilket kan göra höga studieavgifter mer hanterbara. Kom ihåg att det dock kan vara dyrt att flyga till Mexiko från Sverige, men du kan ta merkostnadslån via CSN för att täcka en del av sådana kostnader.

Studenter berättar: Från IG i spanska till managementkonsult i Mexiko

Som 16-åring åkte Marin Sartorius på ett utbytesår i Mexiko via American Field Service för att förbättra spanskan. Då hade han bara läst en termin spanska på gymnasiet och fått underkänt. ”Ett utbytesår i ett land där man kunde lära sig spanska lät då som en bra idé för att förbättra spanskan”. Under utbytesåret hamnade Martin i Mexiko City där han fick några vänner, lärde sig spanska och bekantade sig med landet

Efter studenten bestämde han sig för att åka tillbaka till Mexiko för att återupptäcka landet. Redan då hade han en tanke om att studera här så under sitt sabbatsår besökte han olika universitet och efter att fått talats om Instituto Tecnológico Autónomo de México bestämde han sig för att börja studera där.

Idag arbetar Martin som managementkonsult i Mexiko City. ”Mexiko är ett fantastiskt land med en fantastisk kultur, god mat, härliga människor och ett skönt klimat. Man behöver inte känna sig rädd här i Mexico City, det är som vilken storstad som helst och jag cyklar och tar bussen till jobbet och har aldrig råkat ut för något. Alla som har besökt mig här blir alltid så positivt överraskade över vilket fantastiskt land Mexiko är.”

Studenter berättar: En kandidat i internationella relationer i Mexiko ledde till jobb som politisk handledare i Sveriges riksdag

Martin Premmert berättar om sina erfarenheter i Mexiko:

Trots att jag inte har studerat statsvetenskap i Sverige har jag ändå lyckats få jobb inom svensk politik och arbetar idag med riksdagsarbete. Att studera utomlands har varit en synnerligen viktigt lärdom som jag kommer ha med mig hela livet. Det har framförallt givit mig nya perspektiv som jag bär med mig i mitt dagliga arbete. Spanskan har jag haft mycket nytta utav.

Det som är spännande med Mexiko är att det är ett land i transaktion, så från att ha varit ett utvecklingsland till att bli ett industrialiserat land. Det är dessutom intressant i och med att det är en bro mellan Nord- och Sydamerika, så Mexiko har stora influenser av USA samtidigt som det är ett latinamerikanskt land.

Men det allra bästa med Mexiko är nog människorna. Du behöver aldrig känna dig ensam och det finns alltid någon som hjälper dig, allt från studier till att bjuda över dig på julafton. Det finns alltid någon där för dig.

Världen väntar. Bli medlem i SISA idag.

Oavsett om det handlar om utbytesår eller hela utbildningen. Bli en del av ett snabbt växande nätverk av utlandsstudenter och alumni. Dessutom är det gratis.