Guide: Studera i Nederländerna
SISA hjälper dig i din resa mot att studera i utlandet. Vi vet hur svårt det kan vara, därför har vi skrivit denna guide till att studera i Nederländerna. Ta del av våra evenemang, träffa likasinnade, och bli en del av vårt växande nätverk: bli medlem! Kom ihåg att saker kan ändras och att den här guiden inte är en officiell källa.
Allmän information
Som utländsk student i Nederländerna känner du dig välkommen. Nederländerna har flest internationella program i hela Europa och holländarna är duktiga på att prata engelska. Att studera i Nederländerna innebär högt studietempo men även mycket personlig kontakt mellan student och föreläsare.
På senaste tiden har Nederländerna börjat få mycket uppmärksamhet för sina högt rankade och prestigefyllda högskolor.
Flera institutioner och universitet över hela Nederländerna har höga rankningar och ett välkänt globalt rykte för vetenskaplig upptäckt och forskning. Nedan finner du en lista på de fem mest välkända universiteten samt dess mest kända inriktning
- Delft University of Technology – Ingenjörsvetenskap och arkitektur
- Erasmus University Rotterdam – Ekonomi, statskunskap, psykologi
- Leiden University – Juridik och internationell rättskunskap
- Royal Conservatoire The Hague – Musik och dans
- University of Amsterdam – Ekonomi, media och kommunikation, europeiska studier
I Nederländerna finns det två typer av kandidatexamen: HBO (University of applied science) och WO (academic university education). De är lika mycket värda men det finns vissa skillnader. Generellt kan man säga att en WO utbildning liknar den klassiska akademiska utbildningen i Sverige så som Ekonomi, Juridik, Medicin och Teknisk. Medan en utbildning på HBO förbereder inför en specifik yrkestitel. Exempel på de vanligaste HBO utbildningarna är: Media och kommunikation, Business Management och lärare.
HBO | WO |
H = How | W = Why |
4 år (240 ECs varav 60 poäng är avsatta för praktik) | 3 år (180 ECs) |
Tydliga yrkesutsikter | Studier är mer generella |
Grupparbeten, uppsatsskrivning med fokus på problemlösning | Självständigt arbete med fokus på ny kunskap och vetenskaplig forskning |
Direkt applicering av teori genom att arbete med praktiska uppdrag | Fokus på att bedriva forskning |
Obligatorisk praktik | Praktik ej obligatorisk |
Viktig information! Vill du läsa en master i Nederländerna eller Tyskland är det bäst att välja WO. Har du valt att läsa HBO måste du gå en masterförberedande kurs innan du kan bli antagen. Dock gäller detta in i övriga delar av världen, så har du läst HBO går det alltså bra att göra sin master i exempelvis Sverige.
I Nederländerna kan det ibland vara så att du måste klara alla dina kurser första året annars riskerar du att bli utslängd från skolan. Detta på grund av att lärosätena vill försäkra sig om att studenterna är motiverade och engagerade. Detta innebär att första året är tufft men lyckas du klara alla dina kurser vet du att du kommer studera med andra högpresterande studenter samt att du slipper grupparbeten där du får dra hela lasset. Detta gäller dock inte för masterstudier. Kolla om det gäller på din skola eller inte.
Kostnader
Terminsavgiften är mellan €1600 och €3000 per år. Det är viktigt att veta att terminsavgiften höjs varje år med cirka 3%.
Studentliv i Nederländerna
Trots den något stora betoningen på individualism i det nederländska samhället är grupparbete och samarbete två viktiga pelare i Nederländerna och studentlivet är inget undantag.
De allra flesta engagerar sig i någon form av studentaktivitet under sin studietid. Att ansluta sig studieklubbar som en internationell student kan ibland vara svårt och kräva en del ansträngning men kan ofta vara mycket givande. Det kan erbjuda en bättre syn på nederländsk kultur, samhälle och språk på ett helt nytt sätt samt öppna dörrar för det framtida arbetslivet för den som vill bo och arbeta i Nederländerna.
Till skillnad från vad man kan tro finns det vissa likheter mellan det nederländska och amerikanska studentlivet. Fraternities och Sororities är en viktig del av studentlivet och för att bli medlem krävs att du deltar i en obligatorisk nollningsperiod. Lyckas du ta dig igenom denna kan du snabbt klättra upp i den sociala hierarkin
Det finns även massvis av föreningar för den mer sportintresserade. För att gå med i dessa krävs ingen nollning utan de präglas mest av sociala aktiviteter. Vanliga sporter är rodd, surfing, fotboll och simning.
Ansökningsprocess
Nederländerna har ingen central antagningsenhet utan du söker direkt till högskolan. Därför kan också ansökningsprocessen se olika ut från högskola till högskola. Normalt finns information på skolans webbsida. Kontakta Admissions Office för information så hjälper de dig med frågor kring ansökningsprocessen.
I Nederländerna har varje skola olika antagningskrav men det är vanligt förekommande att du får genomföra ett engelskatest som en del i ansökningsprocessen, eftersom det är avgörande att du behärskar engelska på en tillräckligt hög nivå för att kunna genomföra utbildningen. IELTS och TOEFL är de vanligaste förekommande språktesterna.
Boende
Att hitta boende i Nederländerna kan vara svårt eftersom det råder brist på studentbostäder. Därför är det vanligt att dela hus och lägenheter med andra, då har du ett eget rum men delar toalett, dusch och kök med andra. Räkna med att betala minst 500 Euro per månad. Glöm inte att räkna med övriga kostnader som el och som oftast inte ingår i hyran. Det är också bra att se till att man kan registrera sig på addressen.
Studenter berättar: Plugga teknisk utbildning i Nederländerna
Jag valde att studera i Nederländerna av bekvämlighetsskäl. Jag hade hört att i Nederländerna pratade man väldigt bra engelska, i stort sätt på samma nivå som i Skandinavien. Språk har aldrig riktigt varit min starka sida, så jag hade helt enkelt inte lust att behöva lära mig ett ytterligare språk under studietiden.
Dessutom tyckte jag att verkade spännande att bo i Delft eftersom det är en mindre studentstad. Jag har bott i Stockholm i hela mitt liv, och var redo för något nytt. Dessutom ville jag inte ”upp till bergen och hitta mig själv” utan jag ville gå på ett välkänt universitet för att satsa på min utbildning.
Jag hade gjort en hel del förberedelser innan jag åkte iväg, men det jag inte var beredd på var studietempot. Universitet i Delft är rankat som ett av världens bästa tekniska universitet – och det märktes. Jag fick kämpa under min studietid, men jag skulle nog säga att tempot är mer eller mindre samma som på KTH. Dock, det som skiljer sig från KTH är att det är väldigt många internationella studenter – jag har haft möjlighet att arbeta med människor från hela världen.
Idag arbetar jag på Goldman Sachs som utvecklare, vilket jag trivs jättebra med. Min arbetsgivare lägger stor vikt på personliga egenskaper när de rekryterar ny-exade, och att ha studerat utomlands visar prov på självständighet och ses som väldigt positivt.