SISA Inblick: Teodor – Yale-NUS (Liberal Arts)

Vår andra intervju kandidat heter Teodor Andius och studerar Liberal Arts Degree vilket betyder att han först studerar mycket litteratur och filosofi samt att han 2 år in kan välja ett specialiseringsområde vilket han inte valt än. Dock har han funderat mycket på att specialisera sig inom datateknik. Han föddes i Sverige och växte upp i England men kom tillbaka till Sverige när han var ungefär 9 år. Ända sen dess kände han att han ville ut i världen igen och upptäcka men framförallt studera. Han gick på en vanlig svensk gymnasieskola och studerade natur. Efter han hade jobbat som konsult på IBM så sökte han runt till olika universitet. Då kom han i kontakt med universitetet Yale-NUS i Singapore som han nu studerar på. Han har nu startat eget i Singapore och tycker mycket är kul! På fritiden tycker han att kampsport är roligt. Både Kung-fu och att studera mandarin är något som lockar honom då det ligger mycket kultur bakom båda.  

När kom du på att att du ville studera utomlands? 

Jag var ungefär 10 år när jag bestämde mig för det efter att jag kom tillbaka till Sverige. Jag ville upptäcka världen. Så det var väldigt längesen. 

Vad tyckte du var det svåraste när det gäller ansökningsprocessen? 

Det svåraste var nog att bryta sig loss från det svenska utbildningssystemet där alla går en viss väg. I Sverige väljer man just ett program och så leder det till ett visst yrke eller en vidareutbildning inom Sverige. Därför blir det genast svårare att söka utomlands som svensk utan att ha planerat något. Man måste bestämma sig och ha en plan för annars hamnar man lätt i banan av att man kör svenskt plugg och därav blir det mycket svårare att komma in på universiteten utomlands som förväntar sig en viss typ av utbildningsgrund som är gjord för att man ska skjutas ut i världen och in i en internationell miljö.  

Vilket råd hade du gett till någon som är mitt uppe i ansökningsprocessen? 

Sälj dig själv! Håll inte tillbaka överhuvudtaget. Det gäller att krydda ordentligt eftersom att det är det som alla gör och det förväntas du också göra av de flesta universiteten. De flesta skolorna vill se din bästa sida så de kommer läsa igenom din ansökan och gräva fram din bästa sida. Därför måste du vara säker på att du har visat den sidan tillräckligt.  

Singapore är kanske inte det mest självklara valet för alla utlandsstudenter. Hur kommer det sig att du just valde att studera i Singapore? 

Jag var väldigt säker på USA ett tag men maktdynamiken internationellt sätt skiftar mer från USA till Asien och Kina. Där spelar Singapore en stor nyckelroll eftersom att det är en transport-hub mellan öst och väst. De satsar även mycket på nya teknologier och framförallt entreprenörskap. Jag tänkte att USA alltid kommer finnas och att det finns många möjligheter där. Dock så gav Singapore mig chansen att studera i en väldigt främmande miljö där Asien växer och blir mycket större. Många vill åka till USA men det finns en bild av USA som man tror är sann och det finns en bild som är verklig. Jag personligen skulle argumentera för att USA inte är så glamoröst som många svenskar tror att det är. 

Vad var den största omställningen med att flytta till och studera i Singapore? 

Singapore är ett auktoritärt land med ett auktoritärt styre där man som svensk kan känna sig väldigt ovan. Det är ett fruktansvärt byråkratiskt land och ett strikt land. Det har det varit och är det eftersom att det är ett nytt land men de har kommit väldigt långt på grund av den hårda attityden. Därför blev de svårt för mig att anpassa mig i den nya kulturen. De som går på min skola är väldigt nytänkande men rent kulturellt i Singapore så är det väldigt strikt och det som är “kulturellt rätt” ses som det enda som är kulturellt tillåtet. I Sverige ser vi mycket mer liberalt på olika saker och därför blev det lite svårare att anpassa sig. Rent pluggmässigt var det inga konstigheter. Jag går på en skola med ett amerikanskt curriculum och hade engelskan med mig sedan jag bodde i England. 

Har du något ämne i din Liberal Arts utbildning som du gillar extra mycket och varför? 

Jag vet att en Liberal Arts utbildning är väldigt populär i USA. Det är väldigt brett. Detta har för min del mynnat ut i att filosofi är något som jag tycker är jätteroligt! Det visste jag inte innan och eftersom att man hamnar i en helt ny miljö så tvingas man tänka om och att omkalibrera sig. Det också är en av de mest värdefulla grejerna med att studera utomlands. Man ser andra perspektiv och för mig personligen så var det att jag tänkte om. Vill jag verkligen bli datatekniker? Det är ju kul men mycket annat är roligt som till exempel filosofi. Så det kan mycket väl kanske bli en major i filosofi. 

Man har inte jättebra koll på hur pandemin har påverkat det vardagliga livet i Asien. Hur ser läget ut och hur har pandemin påverkat studenter i Singapore? 

Det är ett intressant ämne! Singapore slog ner på det ganska hårt på det i början av februari och det påverkade studentlivet direkt med social distansering, mask etc. De lyckades klara av den första vågen på ett någorlunda sätt. I många andra skolor världen över så har man stängt ner och studerar på distans men i Singapore så har man lyckats klistra in regler som hållit smittorisken nere. Som att man exempelvis max får vara ett antal personer i ett klassrum eller att man måste scanna en qr kod innan man går in i ett rum. Detta hänger också ihop med Singapore som land och dess sätt att agera. På detta sättet har det varit väldigt fritt med en tyngre vardag men livet rullar ändå på som vanligt för elever och de i samhället.  

Hur såg en vanlig dag ut för dig innan covid-19 bröt ut? 

Man kliver upp och går ner till frukost salen där det finns en buffe med allt du kan tänka dig. Sedan börjar klasserna någonstans runt 09.00. Mitt universitet är så pass litet att det är väldigt lätt att ta sig från ett ställe till ett annat. Det tar cirka 5 minuter att ta sig över hela campus. Man bor nästan ovanpå klassrummet. Man har sedan ungefär 3 klasser per dag. Samma sak som gällde när det var frukost gäller också när det är lunch och middag. Under dan är det väldigt varmt så då håller man sig gärna inne. Jag chillar mycket i biblioteken och på common areas för studenter. Framåt kvällen börjar många av extra curricular activities och där finns exempelvis olika klubbar på plats och folk har egen organiserade sporter. Sedan kanske man träffas med lite kompisar på kvällen. Vid ungefär 23.00 så brukar man däcka. 

Vad är det bästa med att studera utomlands? 

Jag skulle nog säga att dem som väljer att studera utomlands generellt sett är väldigt äventyrs rika och har mer av en extrovert personlighet. Det mynnar också mestadels ut att man omges av en sådan grupp av människor. Hemma i Sverige så kan det sociala läget vara mycket stelare. Att man kommer ifrån den sociala bubblan är nog det bästa med att studera utomlands. Jag tror att många kan känna igen sig i det jag säger som studerar utomlands. 

Finns det några nackdelar med att studera utomlands? 

Det är väl isåfall om man känner sig väldigt beroende av att ha sin familj nära. Att lämna kompisar är aldrig kul. Speciellt om man kommer till ett land och man känner att man inte formar så bra vänner eller att man passar in. Det är olika kulturer och man tänker väldigt olika. Det är oftast lugnt och man vänjer sig efter ett tag. Men de finns de människorna som har lite svårare för det.  

Hade du gjort om det? 

1000 gånger om. Det är ett av de bästa besluten jag tagit i hela mitt liv så jag ångrar inte det ett dugg! 

Lämna en kommentar

Världen väntar. Bli medlem i SISA idag.

Oavsett om det handlar om utbytesår eller hela utbildningen. Bli en del av ett snabbt växande nätverk av utlandsstudenter och alumni. Dessutom är det gratis.